Parodontologische behandeling

We spreken van parodontitis bij ernstige ontsteking van het tandvlees, waardoor verdiepte ruimte (pockets) ontstaat tussen tand en tandvlees. Om parodontitis te genezen moet de oorzaak van de ontsteking, de tandplaque, van de tanden en kiezen worden verwijderd. Tandplaque en tandsteen in de ruimtes tussen tand en tandvlees kunt u niet zelf verwijderen. Dit doet de mondhygiëniste of de tandarts voor u, met speciale instrumenten. Door een combinatie van voldoende en juist te poetsen en reinigen met ragers, floss en/of tandenstokers door uzelf en middels de gebitsreiniging door de een tandarts of mondhygiëniste verdwijnt de ontsteking meestal.

Vervolgens kan het gezonde tandvlees zich weer vasthechten aan tanden en kiezen, waardoor de ruimte tussen de tanden en tandvlees weer minder diep wordt. Tijdens de genezing kan het tandvlees zich wat terugtrekken en soms zijn de tandhalzen tijdelijk gevoelig door de behandeling. Deze gevoeligheid verdwijnt echter na enige tijd vanzelf.

 

Herbeoordeling

Door de combinatie van goede mondhygiëne en gebitsreiniging kan parodontitis genezen. Na enkele maanden volgt een onderzoek om te kijken of en waar eventueel nog parodontitis aanwezig is.

 

Mijn tandvlees is chronisch ontstoken (parodontitis). Is daar iets aan te doen?

Daar is zeker iets aan te doen. Het allerbelangrijkste is een zeer goede mondhygiëne. Voor een professionele schoonmaakbeurt kunt bij ons terecht.  Wij geven u adviezen over hoe u zelf uw gebit het best kunt onderhouden met flossen en het gebruik van tandenstokers of ragers. Wij raden u aan uw gebit regelmatig door de tandarts of preventie assistente te laten reinigen. Eventueel verwijzen wij u naar een vrij gevestigde mondhygiënistenpraktijk in de regio, als de situatie niet rustig wordt na behandeling onze praktijk.