Verfraaiing van het gebit

De esthetische tandheelkunde houdt zich bezig met de verfraaiing van het gebit. Dit onderdeel van de tandheelkunde is geheel gericht op het uiterlijk van de patiënt. Mogelijke behandelingen in het kader van de esthetische tandheelkunde zijn:

  • het verhelpen van verkleuringen;
  • het aanplakken van ontbrekende delen aan een tand;
  • het veranderen van de vorm van een tand;
  • het dichtmaken van spleten tussen de tanden;
  • het optisch corrigeren van gedrongen tandstand.

 

Het bleken van tanden

Dit is een uitstekende oplossing voor tanden die na een ‘zenuwbehandeling’ verkleurd zijn. Nadeel is echter dat niet met zekerheid van te voren te zeggen is of de behandeling het beoogde resultaat zal opleveren. Indien dit niet het geval is wordt het bleken vaak gevolgd door facing.

 

Facings:  hoe gaat dat in zijn werk?

Een facing is schildje dat op de voorzijde van de bestaande tand wordt geplaatst. Dat doen we alleen als de wortel nog stevig in de kaak zit.

Kunstharsfacing
Deze vorm is toepasbaar bij spleetjes tussen de tanden, afgebroken hoekjes en op verkleurde, misvormde en scheve tanden. Bij toepassing van deze facings is het van belang dat de mondhygiëne optimaal is. Het tandvlees moet gezond zijn alvorens de facings te plaatsen. Nadeel van de kunstharsfacings is dat de levensduur beperkt is (3 tot 7 jaar). De behandeling duurt ongeveer een half uur per tand en is meestal geheel pijnloos.

Porseleinen facing
Deze ‘schildjes’ worden door de tandtechnicus aan de hand van een afdruk gemaakt. De tanden worden bij deze techniek in tegenstelling tot bij de kunstharsfacing wel geslepen. Bij het wegvallen van de porseleinen facing is er een afgeslepen tand zichtbaar. De kosten van deze facing zijn hoger dan de kunstharsfacing, maar de levensduur is beduidend langer.

 

Tandkleurige vullingen in kiezen

Steeds vaker kiest men bewust voor tandkleurige vullingen in plaats van de zilverkleurige amalgaamvullingen. In de tandkleurige vullingen onderscheiden we twee verschillende soorten, met hun specifieke eigenschappen.

1. Composiet restauratie
Dit is een werkwijze waarbij de oude amalgaamvulling wordt verwijderd en er een witte vulling (composiet) voor terug komt. Hierbij gaat weinig tot geen eigen tandmateriaal verloren

2. Inlays van porselein
Na het boren en schoonmaken nemen we een afdruk van het boven- en ondergebit. De afdruk wordt vervolgens in gips gegoten, waarna er in het laboratorium porseleinen inlays op maat gemaakt worden. Intussen krijgt u een tijdelijke inlay van kunsthars. De inlay wordt met een hechtlaag en een speciaal soort composietcement in de kies gelijmd. Voordelen: slijtvast en weinig kans op lekkage. Grote gaten kunnen hiermee ook worden opgevuld. Nadelen: de hoge prijs van deze inlay. Over de levensduur is eveneens nog weinig bekend.

 

Tandkleurige kronen

Kronen van metaal met opgebakken porselein zijn geschikt voor het vervangen van oude, uit metaal vervaardigde kronen.

 

Een spleetje tussen de voortanden: Is dat te verhelpen?

Meestal is een spleet tussen de voortanden goed te verhelpen met behulp van een facing. Of dat mogelijk is, kunnen we pas zeggen nadat wij uw gebit hebben gezien.

 

Gele, scheve tanden: Is daar iets aan te doen?

Ja, meestal kunnen scheefstaande tanden goed verholpen worden. Met behulp van facings op een bestaande tand krijgt de tand een heel ander aanzien. Het resultaat is vaak verbluffend. Afhankelijk van de scheefstand kan het nodig zijn om in plaats van een facing een kroon aan te brengen. Dit is een hulsje, dat om de tand wordt geplaatst.

Tandarts Wijchen 17